- Herr Muffin er en veldig fin fyr
I løpet av høsten har skuespiller Fredrik Aakerhus (28) blitt godt kjent med Herr Muffin. Marsvinet spiller hovedrollen i «Farvel, herr Muffin», et stykke om livet og døden som i disse dager spilles for barn i Barnas Katedral Trondheim.
I stykket samtaler Fredrik og dukken Herr Muffin om hvordan livet hans har vært, og undringen over det som venter etter døden.
– Herr Muffin har levd et langt og rikt liv. Han har opplevd å få mange barn, er stolt av barna sine og en god familiefar, men har også erfart tap. Nå er han inne i sitt livs høst, og kjenner på hvordan det er å stå igjen når han nærmer seg slutten av livet. Til tross det har han mye liv i seg, ikke minst er han glad i sang og musikk, forteller Fredrik.

Godt kjent med ham
Forestillingen Herr Muffin har blitt satt opp i Lademoen kirke i flere år. Fredrik er den tredje skuespilleren som spiller det. Gjennom hyggelige møter med Herr Muffin over lang tid har han blitt godt kjent med ham.
– Jeg har vært fri til å forme det som jeg vil. Mye av måten han er på beskrives i manuset, men gjennom improvisasjoner, omskrivinger og gjennomganger har jeg funnet min innfallsvinkel, smiler Fredrik.
Han hadde ikke noe kjennskap til manuset fra før. Etter å ha vært på audition og valgt ut til å spille en av hovedrollene i «En dråpe i havet», et stykke om flukt som Barnas Katedral arbeider med, ble han spurt om å spille i «Farvel, Herr Muffin».
Forestillingen spilles for barnehager og skoler i Trondheim denne uken. Torsdag 3. november er det «Middag med Credo» og teaterforestilling for alle.
Går rett på sak
Fra før har han god erfaring med å jobbe med barn, både fra barnehage og «Flying seagulls Norge», et ensemble med profesjonelle klovner, musikere og underholdere som skaper trygge rom for lek og latter for mennesker i krise, både i Norge og verden over.
– Akkurat nå møter de ukrainske flyktninge-barn i Polen for å gi dem glede i hverdagen, forteller han.
Som skuespiller har har funnet stor glede i å gi noe til barn gjennom dem. For tiden er han også hyret inn for å dubbe til en barne-tv-serie som skal sendes på NRK Super. Å ha skuespiller-oppdrag med barn som målgruppe er noe han liker godt og gjerne fortsetter med.
Å snakke med barn om døden, mener Fredrik er viktig.
– «Farvel, Herr Muffin» er et stykke som går rett på sak. Her er det ingen tunge metaforer. Når man dør, så dør man, og vi vet ikke hva som skjer etter døden. Kanskje får vi kvile, kanskje kommer vi til himmelen. Jeg synes den direkte og ærlige tilnærmingen er fin, sier Fredrik.
Samtaler med barna
Han tror også det kan være et fint stykke å oppleve for barn som har mistet noen.
– Kanskje forstår de det ikke helt det som har skjedd, og at det kan være fint å se en forestilling som dette og snakke ut fra, sier Fredrik.
Han ser frem til å samtale med barna i etterkant.
Han er fra Verdal, men bor og jobber i Trondheim. Han har alltid tenkt at han ville bli skuespiller, men hadde mange forskjellige jobber før han bestemte seg for å søke på skuespillerutdanningen ved NORD Universitet.
– Fra oppveksten husker jeg at jeg synes det var så artig å lese høyt, og kunne ikke forstå at de andre ikke syntes det. Du får jo så mye oppmerksomhet! Da vi skulle fremføre juleevangeliet på skolen, lærte jeg det meg utenat, mens de andre leste fra lapper, smiler han.
En liten smakebit fra forestillingen «Farvel, Herr Muffin» med skuespiller Fredrik Akerhus. Kulissene er laget av Julieta Fernandez, billedkunstner og arkitekt fra Argentina. Hånddukken Herr Muffin er laget av kunstneren Margit Seland.
Fått et nytt syn på barn
Gjennom jobben i barnehagen har det å snakke med barn blitt noe han synes er veldig verdifullt.
– At jeg begynte å arbeide i barnehage, var egentlig litt tilfeldig. Etter at jeg var ferdig med skuespillerutdanningen i 2021, måtte jeg ha en jobb i påvente av oppdrag. De trengte folk i barnehagen, men jeg trodde i utgangspunktet ikke at dette var noe for meg. Der tok jeg feil. Jeg storkoser meg, og har fått et helt nytt syn på barn. De er morsomme å snakke og leke med, sier så mye fint og rart. Øynene mine er virkelig åpnet for det, understreker han.
Akkurat nå er han tilkallingsvikar i barnehagen.
– Jeg har blitt god venn med ungene, jeg kan jo ikke la dem i stikken og forsvinne!
Å ha barn som publikum til en slik forestilling, er han spent på hvordan vil være.
– Jeg vet jo ikke hvordan de vil reagere. Kanskje stiller de spørsmål underveis, kanskje har de ikke lyst til å sitte i ro. Her er det lov med lyd, det er lov å være barn, smiler han.
Å spille «Farvel, herr Muffin» vil være annerledes enn det han gjør gjennom «Flying seagulls».
– Der er jo målet vårt at de skal være mest mulig aktive, ha det artig og le, viser han til.
Kirkerommet som scene
Men han gleder seg til å møte barna i Lademoen kirke. Å ha kirka som scene er nærmest litt majestetisk, synes han.
– Når vi snakker om at vi kanskje kommer til himmelen når vi dør, passer det jo derimot veldig godt å være i en kirke, peker Fredrik på.
– Samtidig er vi jo veldig nedpå med kulissene som utgjør hjemmet til Herr Muffin. Han bor jo i en pappeske, men kulissene viser hvordan den ser i Herr Muffin sine tanker, smiler Fredrik.
Forestillingen spilles i kirka, men er livssynsnøytral. Her vet ingen hva som skjer etter døden.
Fredrik håper at «Fravel, herr Muffin» kan åpne opp slik at det også enklere for foreldre å snakke med ungene sine om hva de tror skjer etter døden. Han mener folk i alle aldre har godt av å reflektere mer over døden.
– Alle opplever vi tap. Nylig mistet kompisen min katta si som han var veldig glad i, forteller han.
Selv mistet Fredrik faren sin i 2016.
– Å gå gjennom det var tungt, selvsagt. Denne livserfaringen tar jeg med meg i møtet med barn som har mistet noen, og kan fortelle at jeg også har mistet noen, sier Fredrik.
Han er veldig nysgjerrig på barnas reaksjoner på stykket.
Men: Hvordan er det å spille to personer samtidig?
– Jeg var jo litt spent på det å både spille mennesket i stykket og Herr Muffin. Jeg hadde dukke-erfaring fra før, men ikke fra en hel forestilling. I forkant hentet inspirasjon fra The Muppet Show og hvordan Jim Henson holdt dialogen med frosken Kermit. Henson buktaler ikke, men snakker selv og holder hele tiden fokuset på den Kermit når han snakker. Slik gjør jeg det med marsvinet Herr Muffin også, forteller Fredrik Aakerhus.
Tekst, foto, video:
Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider