– Stå for den du er, selv om det kan være vanskelig

– Jeg brenner for å hjelpe andre unge som har det vanskelig, sier Stine Marie Jakobsen (18). Hun har selv følt utenforskap på kroppen, og vil oppmuntre alle til å stå for den de egentlig er.

Fredag 18. november står hun på scenen sammen med vennen Birk Kollmannskog (23) i Barnas Katedral i Lademoen kirke i Trondheim. De har skrevet en egen sang til Barnekonvensjonsdagen som markeres i 18. november av, foruten Barnas Katedral, FN-sambandet, Geitmyra Credo, Matsentralen og Redd barna.

Blant publikum er blant andre ordfører Rita Ottervik og 300 5. – 7. klassinger fra skoler i nærområdet. Temaet for dagen er FNs andre bærekraftsmål «utrydde sult», og elevene er utfordret på å lage en fremdriftsplan på hvordan vi kan stoppe matsvinnet.

Barnekonvensjonsdagen, eller FNs konvensjon om barns rettigheter, er en traktat om menneskerettigheter som omhandler sivile, politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter for barn.

Vonde år
På ungdomsskolen tok Stine Marie et valg. Hun ønsket ikke å være med på fester og drikke alkohol. Med det opplevde hun å bli holdt utenfor, også på andre arenaer.

Årene på ungdomsskolen ble vonde. I dag går hun på videregående, og kan fortsatt kjenne på de samme følelsene, å ikke være med i gjengen fordi hun verken fester eller drikker alkohol.

Stine Marie har alltid vært glad i å synge, og under korona-tiden melde hun seg på et digitalt låtskriver-kurs i regi av Margaret Berger. I løpet av det kurset ble sangen «Lost in the flame» skapt, en sang om handler om at selv om du opplever ting som mørkt akkurat nå, så kommer det til å bli lysere.

Denne sangen er også ute på Urørt NRK P3, hvor usignerte norske musikkartister får eksponerer musikken sin gratis over internett

Holde motet oppe
Under markeringen av Barnekonvensjonsdagen i Barnas Katedral i Trondheim opptrer Stine Marie med blant annet denne sangen. Hun ønsker at hennes sang gir håp til andre som kjenner på å være utenfor.

– Jeg brenner for å hjelpe de som har det vanskelig, sier hun.

Kontakten med Barnas Katedral ble etablert etter at hun opptrådte på Lamomarked i parken ved kirka tidligere i sommer. Hun ble da oppfordret av prosjektleder Kathrin Kampfer i Barnas Katedral om å lage en sang til Barnekonvensjonsdagen.

Det har hun nå gjort sammen med vennen Birk, som bor på Svartlamoen og som også allerede er en stjerne på musikkscenen. Han har også opplevd å bli mobbet.

Sangen de har skrevet heter «Look far above».

– Den handler om mennesker som har det vanskelig på grunn av krig og fattigdom, om at de må holde motet oppe og at det vil gå bra til slutt, sier Stine Marie.

Stine Marie Jakobsen og Birk Kollmannskog har skrevet en egen sang til markeringen av Barnekonvensjonsdagen i Barnas Katedral.

En behagelig atmosfære
Sunget har Stine Marie gjort siden hun var to år. I musikken fant hun også trøst i tiden da hun som sterkest kjente på utenforskap. Etter at hun deltok på låtskriverkurset til Berger, har hun skrevet flere sanger.

– Jeg uttrykker meg nok nært og ærlig. Alt jeg skriver, er assosiert til opplevelser jeg har hatt eller har. Jeg bruker det vonde jeg har opplevd til å uttrykke meg gjennom musikk.

Foruten å være representert i Urørt, har hun også deltatt i Ungdommens kulturmønstring, samt sunget ved arrangementer i kirka og andre arrangementer hjemme på Fosen.

– Jeg liker å være i kirka. Atmosfæren er behagelig. Der finner jeg et inkluderende miljø med mennesker som ønsker å snakke med meg. Å få opptre i Barnas Katedral er et stort kompliment, smiler Stine Marie.

Om å falle utenfor
Sangen «Lost in the flame» handler om det å ikke bli godtatt for den du ønsker å være.

– Om opplevelsen av å ikke ha venner, og ikke være slik som «alle andre».

For hennes del handlet det om å falle utenfor blant annet fordi hun ikke festet og drakk alkohol.

– Jeg har aldri ønsket å gjøre det, føler ingen glede ved det. Å våge å stå for den du selv er, selv om det betyr at du skiller deg ut fra mengden, kan være tøft, men jeg føler at det er verdt det. Jeg ønsker å gå min egen vei, og vil gjerne oppmuntre andre til å stå for det de egentlig vil gjøre, og ikke gjøre noe fordi alle andre gjør det, sier Stine Marie.

– Da jeg ikke var med på festing, ville de ikke være sammen med meg ellers heller, forteller hun.

Det var vondt å kjenne på å bli holdt utenfor

– Jeg kunne ta mot til meg og spørre i friminuttene om jeg kunne få være med dem, men opplevde å bli avvist. Til slutt turte jeg ikke å prøve mer. Jeg ble redd for å bli avvist enda flere ganger, forteller hun.

Hun følte seg mobbet.

– Lærerne prøvde å hjelpe til, men det hjalp ikke. Jeg slapp ikke inn i gjengen i klassen, de sa jeg ikke ødela for dem hvis jeg ble med. Å ikke bli godtatt i klassen, var ubehagelig forteller hun.

Å våge å være seg selv
Hun ga ikke opp og prøvde å skape seg nye relasjoner, i andre klasser. Hun kjente seg mer godtatt der. Å kjenne på det var godt, men hun ville så gjerne være en del av den klassen hun gikk i.

Hun tror nok at flere enn henne ikke ønsket å feste og drikke alkohol, men ikke vågde å la være i frykt for å bli utenfor. Slik tror hun mange unge kan ha det i dag. Selv følte hun seg alene om det. Nå går hun siste året på videregående, og hun kan fortsatt oppleve utenforskap fordi hun ikke er med på fester.

– Ja, jeg skiftet linje fordi det var sånn fokus på russetreff, festing og drikking i den klassen jeg gikk. Jeg opplevde at tidligere, vonde opplevelser kom til overflaten igjen, forteller hun.

Stine Marie synes det er fælt at vi mennesker ikke klarer å godta hverandre akkurat slik hver enkelt av oss er. Selv har det å våge å være seg selv blitt svært viktig for henne, og hun ønsker å motivere andre til å stå for den man er.

– Jeg tror også at de som prøver å dra noen ned, gjør det fordi de ikke har det så bra selv. De klarer bare ikke vise det på en annen måte, mener hun.

Hør Stine Marie fremføre sin selvskrevne sang «Lost in the flame» under et annet arrangement.

Mye sammen med familien
Stine Marie har hatt mye støtte i familien, og hun har brukt mye tid sammen med dem. Med foreldrene kan hun snakke om alt.

– De har alltid understreket at det ikke er noen andre som kan bestemme hva som er riktig for meg og hva jeg skal gjøre, og at det er viktig at jeg tar egne valg. Når jeg ikke opplever at det å feste eller drikke alkohol er noe for meg, skal jeg gjøre det som er rett for meg. Jeg må gjøre så godt jeg kan, og gjøre noe jeg trives med, har de oppfordret meg til. Derfor prøver jeg nå å gjøre alt jeg kan få til innen musikk, smiler hun.

For Stine Marie er musikken terapi.

– Med den kan jeg både hjelpe meg selv, og gi andre mennesker følelsen av at de ikke er alene. Jeg vil at alle skal ha det bra, uansett. Og, jeg har fått tilbakemeldinger på at flere har fått den opplevelsen når jeg synger. Det er så rørende, sier hun.

Du er god nok
Hun vet at mange ungdommer har det vondt, men at de synes det er vanskelig å snakke om det.

– Å våge å skille seg ut fra mengden, og ikke gi etter for presset om å være som alle andre, er så viktig. Tør å ta dine egne valg. Du er god nok. Selv om det kan ta litt tid, kommer det til å gå bra en gang. Ta tiden til hjelp, oppfordrer hun.

– Det finnes alltid et håp i mørket, legger 18-åringen til.

I løpet av Barnekonvensjonsdagen serverer Geitmyra Credo mat til alle de 300 elevene som deltar. De sponser også premien til beste forslag for å redusere matsvinn.

Tekst, foto:
Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider