– Tar imot Little Amal med store og små sommerfugler

– Sommerfugler symboliserer frihet! Derfor passer det fint å ta imot Litte Amal med det!

Isabelle står i sommersolen ved Barnas Katedral Trondheim sin sommerkunstcamp ved Bakklandet menighetssenter, rett over veien for Kristiansten Festning. Sammen med Frida og Phiona holder hun ien stor kunstsommerfugl opp mot himmelen, en av mange, små og store, som produseres under profesjonell veiledning av arkitekt og kunstner Julieta Fernandez. Materialene som brukes er resirkulert.

Den store, stille sommerfuglen blafrer svalt med vingene mot de lekende skyene på himmelen, mens solen lykkelig speiler seg i silkepapirfargene.

Arkitekt og kunstner Julieta Fernandez bistår barna kunstnerisk, og er strålende fornøyd med hva de skaper.

Den store, stille sommerfuglen blafrer svalt med vingene mot de lekende skyene på himmelen, mens solen lykkelig speiler seg i silkepapirfargene.

Fra venstre Isabell, Phiona og Frida, med noen av de store sommerfulgene som skal ønske Little Amal velkommen.

– Fint å feire henne

Alle de flotte kunstsommerfuglene skal sammen med barna fra Barnas Katedral Trondheim ønske Little Amal velkommen under åpningen av Olavsfest fredag 28. juli. Verken Frida, Isabella eller Phiona har hørt så mye om Little Amal tidligere, men under sommerkunstcampen har de sett en video om dukken som symboliserer den syriske flyktningejenta.

– Å være med å feire henne er fint, synes Isabelle.

Little Amal er en dukke på tre og en halv meter. Hun er en syrisk flyktningejente som leter etter mammaen sin.  Historien om Little Amal er et imponerende figurteater som responderer på omgivelsene og alle menneskene hun møter.

Besøk av Olavsfest

Hun har reist verden over og blitt et internasjonalt symbol på menneskerettigheter. Å ønske Amal velkommen handler om feiring, inkludering og vennskap – men også om å sette globale menneskerettigheter på dagsorden i lys av verdens flyktning- og klimakrise, skriver Olavsfest på sine hjemmesider.

I løpet av sommerkunstcampen fikk Frida, Isabella, Phiona og alle de andre til sammen 30 barna besøk av Malin Dahl Ødegård fra Olavsfest. Hun jobber med sosiale medier for festivalen, og denne dagen er hun her for å ta bilder og video av barnas produksjon av de fargerike sommerfuglene som skal ønske Little Amal velkommen.

Malin Ødegård fra Olavsfest lot seg begeistre over de fine sommerfuglene. Her ser hun, sammen med Shannon, på mens Phiona lager en ny sommerfugl.

Sett av millioner

Bildene og videoene sender hun til teamet rundt Little Amal. Der redigeres de og publiseres på deres sosiale mediekanaler på TikTok og Instagram. Mange følger med på dukken gjennom disse kanalene. Innleggene fra ulike arrangementer blir sett av titalls millioner av mennesker over hele verden.

Olavsfest publiserer også bilder og videoer fra sommerkunstcampen i forbindelse med at Little Amal kommer på besøk til Trondheim. Malin begeistres av sommerfuglene til barna.

– Ja, og de er jo i alle regnbuens farger. Så fine! Little Amal står også for mangfold og inkludering, smiler Malin.

– Dukken har blitt hjertelig tatt imot av mennesker over hele verden, og velkomsten av henne er et bilde på slik vi ønsker og slik vi burde ta imot alle mennesker på flukt. Når barna her lager sommerfugler er det for å forberede seg på dette, peker hun på.

Hun gleder seg stort til den fargerike dagen da Little Amal kommer til Trondheim, og blir tatt imot av blant andre Barnas Katedral.

Beveger seg

Inne i lokalene ved Bakklandet menighetssenter fortsetter Phiona arbeidet med en mellomstor sommerfugl. Langbordet er fylt med pensler, farger og ferdig utskårne sommerfugler i papp.

– Jeg ønsker at den skal ha litt andre farger, sier Phiona.

Sommerfuglene limes på en pinne, og på en slik måte at den kan bevege vingene når pinnen løftes opp og ned. Arkitekt og kunstner Julieta Fernandez er til stede på sommerkunstcampen, legger til rette med materialer og veileder barna i å male med vannfarger. Hun har også laget strukturen til sommerfuglene, slik at de kan bevege seg på pinnen.

– I sommerfuglen kan barna uttrykke sine følelser. Jeg ser at de har det fint med det, sier Julieta.

Noen av sommerfuglene er laget for å ha på ryggen, som Phiona viser her.

Tema TILLIT

Sommerkunstkampen har også Olavsfest sitt tema tillitt med seg disse dagene. Fra taket i et hjørne på menighetssenteret henger to konvolutter. På den ene står det T og «du er gull verdt», på den andre IL og «ønsker deg gode opplevelser». I løpet av uka vil fire konvolutter henge fra taket. På den tredje vil det stå IL og «du er unik», på den andre T og «ønsker deg en fin dag». Til sammen utgjør konvoluttene ordet TILLIT.

Menighetsarbeider Eli Johanne Eiksund har laget tillitds-konvolutter. Tillit er årets tema under Olavsfest.

– Vi ønsker å fortelle barna at det er viktig at vi både har tillit til hverandre, at de har tillit til seg selv, tillit til verden og til noen utenfor seg selv, sier menighetsarbeider Eli Johanne Sørlie Eiksund.

Hun understreker spesielt dette med å ha tillit til seg selv.

– Dine egne følelser og tanker er dine. Ha tillit til dem, det synes jeg er fint å formidle til barna, sier Eli Johanne.

Møte andre med et smil

I løpet av sommerkunstcampen har de også snakket sammen med barna om det å skape tillit ved å møte andre med et smil.

– Gjennom smil skaper vi relasjoner, understreker hun.

Kunstner Pål Bøyesen fra ReMida veileder barna på sommerkunstcampen med å lage animasjonsfilmer.

På sommerkunstcampen lager også barna animasjonsfilm under veiledning av kunstner Pål Bøyesen fra ReMida – senter for kreativ gjenbruk i Trondheim.

– Dette gjorde de i fjor, og det ønsket de også å gjøre i år, smiler Kathrin Kampfer, prosjektleder for Barnas Katedral Trondheim.

– I Barnas Katedral og på sommerkunstcampen er barna i sentrum. For oss er det viktig å lytte til barnas ønsker og realisere det de har aller mest lyst til å holde på med, understreker hun.

Kathrin Kampfer, prosjektleder i Barnas Katedral, minner om kunstverkstedet de skal ha for alle barn i Borggården under Olavsfest.

Hun gleder seg til Barnas Katedrals deltakelse under Olavsfest. I tillegg til å ønske Little Amal med sommerfugler, skal Barnas Katedral ha kunstverksted for barn i Borggården 30. juli.

Tekst og foto: Karina Lein, kommunikasjonsrådgiver, Den norske kirke

Se glimt fra Little Amals ferd i 2021. I Trondheim blir hun blant annet møtt av et sommerfugl-hav, laget av Barnas Katedral.