Spiller ofte på Svartlamon og UFFA-huset. Nå inntar Eirik og bandet kirkerommet

– Eirik Zahl og bandet Biskop Darres Quintet skal 22. september for første gang spille inne i Lademoen kirke. – Vi er en spent gjeng, smiler Eirik.

I fem dager – 22. til 26 september – feirer Lademoen kirke, som også huser Barnas Katedral i Trondheim, at de er gjenåpnet med nytt gulv og varmeanlegg. «Festdager i Lamokirka» går av stabelen samtidig med «Lamomarked» i Lademoen Park, eller Lamoparken, som ligger rett ved kirka. På åpningsdagen spiller foruten «Biskop Darres Quintet» også «Svartlamon Hardkor» og «Førdeguttas New Orleans Jazzband».

«Lamomarked» er et dugnads- og nettverksbasert dagmarked – i samarbeid med Den norske kirke/Kirkelig fellesråd i Trondheim og Barnas Katedral. Her blir det blant annet scene med band som spiller, loppemarked og kreativt verksted.

– Samarbeidet med kirka startet da vi lånte telt av dem på markedene vi hadde tidligere i år. Da var det en fra kirka som spurte om vi ikke hadde lyst til å opptre på festdagene i kirka. Vi sa ja til det, så nå kan vi som opptrer i kirka, opptre på markedet og omvendt, sier Eirik Zahl.

Binder folk sammen
Han synes samarbeidet med kirka er artig, positivt og bidrar til større bredde både kulturelt og sosialt.

– Ved å gå sammen om et arrangement binder vi sammen mange folk med ulike hverdager. Å samarbeide om en festival er fint, det gir en fin blanding av mennesker som gjør noe sammen, sier Eirik. Bandet hans, Biskop Darres Quintet, øver i ungdomshuset UFFAs lokaler, rett over veien for Lademoen kirke.

– Ja, de er gode naboer. Da UFFA-huset brant i 1982, donerte kirka penger for å bygge opp huset igjen, forteller Eirik.

Til «Lamomarked» har de fått hjelp av UFFA med lydutstyr og lydmann, samt til å lagre og oppbevare ting. Eirik synes det er fantastisk at bandet kan øve i en av de to brakkene UFFA låner ut til band for en rimelig penge, i nærheten av der folk bor.

– UFFA har vært og er kjempeviktig for ungdommer i bydelen. Med UFFA tenker folk gjerne i retning av punk, men aktivitetene går i mange retninger. UFFA står jo for Ungdom For Fri Aktivitet, og det er ikke bundet til noe bestemt, sier Eirik.

Eirik Zahl i bandet Biskop Darres Quintet utenfor Lademoen kirke og utenfor UFFA. 

Dansbar musikk
Bandet Biskop Darres Quintet oppstod for 5-6 år siden med ønske om å spille dansbar musikk. De fleste i bandet har bakgrunn fra punk og rock.

– Selv er jeg veldig glad i afrikansk og søramerikansk musikk, forteller Eirik.

Han bor i Innherredsveien, mens tre av medlemmene i bandet bor i Biskop Darres gate på Svartlamon. For øvrig kommer bandmedlemmene både fra Hommelvik, Møre, Finnmark og Kristiansand.

Eirik gleder seg til å spille inne i kirka, i den naturlige romklangen der og omgitt av fine utsmykninger. Han håper det blir mulighet for folk å bevege på seg når de hører musikken.

Han har aldri spilt i kirka før.

– Ja, jeg fylles med litt ærefrykt når jeg tenker på det. Jeg vil jo så gjerne at det skal høres fint ut. Vi er jo vant til å spille på Svartlamon og UFFA, blant kjentfolk. Nå møter vi et nytt publikum, og vi er en spent gjeng, smiler Eirik.

Høy terskel
Han håper at musikken deres kan få folk som vanligvis ikke går i kirka, til å komme innom. Han synes det er bra at kirka kan brukes til andre arrangementer enn gudstjenester.

– Jeg bor rett ved kirka, men terskelen for å gå inn der er høy. Kanskje kan denne festivalen gjøre den lavere. Her møter de mennesker som jobber i kirka, og får sett kirkerommet. Da blir det ikke så «skummelt». Med en gang det blir snakk om Gud, blir folk usikre på om det er noe for dem. Da er det lettere med mat og kulturelle aktiviteter, peker Eirik på.

De tre, fire gangene han har vært inne i kirka i løpet av de 20 årene han har bodd på Lademoen er ved kunstutstillinger.

– Ja, jeg har vært innom, men ikke akkurat søndag kl. 11.00, smiler Eirik.

Han synes det er kjempebra at kirka arrangerer festdager med kunstnerisk innhold og samarbeider med andre aktører i nabolaget om «Lamomarked». Han synes det er viktig at det fine kirkebygget blir brukt av bydelen. Ikke minst tror han at folk kan finne en ro inne i kirken.

For ham er kirka først og fremst et flott byggverk, og en hyggelig gjeng som arbeider der. Samtidig synes han det er en fascinerende verden.

En liten smakebit på Eirik Zahls gitarspill. 

Mer og mer levende
For ham var det litt tilfeldig at han ble boende på Lademoen.

– Jeg fikk forskudd på arv fra mamma. Den gangen var det jo kjempebillig her, jeg betalte rundt 300.000 for leiligheten, forteller Eirik.

Han har trivdes her i alle disse årene. Da han bodde i Spania i 7-8 år, leide han ut leiligheten. Her ønsket han å bo da han kom tilbake.

– Noen vil si at det er et belastet nabolag, men jeg har alltid følt meg trygg her, sier Eirik.

Nå ser han frem til områdeløftet, Trondheim kommunes satsing på bydelen. Ikke minst ser han frem til at Innherredsveien blir miljøgate. I tillegg synes han at bydelen har blitt mer og mer levende med årene. Ikke minst synes han det er bra at arrangementer som «Lamomarked» og «Festdager i Lamokirka» gir folk en mulighet for å møtes.

 

Tekst, foto, video:
Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider