Kule møter med mat i Barnas Katedral.

– I Barnas Katedral Trondheim møter vi mange forskjellige mennesker, det er kult og spennende, sier kokk Joakim Østlyng. Hver måned er han til stede ved «Middag med Credo». Nå gleder han seg til å servere mat til alle ved Sommerfest i Lademoen-parken 9. juni.

Sommerfesten er åpen for hele familien. Her blir det god Credo-mat, overraskelseskonsert og ansiktsmaling. Du kan melde deg på her innen 8. juni.

«Middag med Credo» er fast en gang i måneden i Barnas Katedral. Den er vanligvis i Lademoen kirke, men har i vår vært på Lilleby skole i forbindelse med at kirka har vært under rehabilitering. Da Barnas Katedral Trondheim spurte om de ville bli deres samarbeidspartner, var de ikke i tvil.

– Å være i et kirkerom er veldig fint, ikke minst fordi det er så annerledes enn vår hverdag for øvrig. Så vet vi at det er et veldig godt formål, som vi gjerne vil bidra til. Hver gang jeg sier at nå på torsdag skal vi lage middag til kirka, så tar det ikke lang tid før noen melder seg, smiler Joakim.

Høre barna leke, le og løpe
Han er takknemlig for at de får være med på middagen i kirka.
– Så er det så utrolig fint å stå på kjøkkenet i forkant og høre barna le, leke og løpe rundt mens de venter på maten, synes han.
– Lademoen kirke er et så fint rom, vi gleder oss til de neste middagene med Credo der, smiler han.

– Et enkelt og ikke så stort kjøkken, trenger ikke en stjernerestaurant som Credo det litt mer fasjonabelt?
– Nei, da vi trenger ikke det aller største for å lage utrolig god mat. Vi serverer mat som skal være enkelt for familiene å lage hjemme også, enkelt og supergodt. Derfor skriver vi ned oppskrift og fremgangsmåte hver gang, slik at familiene kan få det med seg hjem. Dette også for å vise at å lage veldig god mat ikke må ta flere timer, forteller Joakim.

Ikke så dyre råvarer
Han synes det er fint å være med alt de kan for å vise frem mat.

– Alt dere gjør her i Barnas Katedral Trondheim, gjør dere gratis. Hvorfor?
– Fordi vi synes det er et så fint samarbeid og et fint konsept! Dessuten er vi så heldige at vi har ressursene og mulighetene til å tilby dette til folk som kanskje ikke har de samme ressursene. Det skulle nesten bare mangle at vi ikke viste solidaritet med menneskene rundt oss. Samtidig prøver vi å ikke bruke råvarer som er så dyre, men som alle kan lage god mat av, understreker Joakim.

Å se at så mange forskjellige mennesker samles rundt et felles måltid i kirka, synes Joakim er veldig fint å se.
– Så snakker de med oss også, om hvordan vi lager maten. Kanskje kan vi inspirere noen til å bli kokk også, smiler Joakim.

Ikke bare kokker
Nå gleder han seg til å møte «alle» under Sommerfesten i Lademoparken torsdag 9. juni kl. 16.30.
Joakim har arbeidet på Credo i fem år. Han startet som lærling på samme tid som Credo flyttet fra midtbyen til Lilleby. Han har stortrivdes fra dag en.
– Hele konseptet tiltaler meg, ikke minst det å arbeide så tett med Credos samarbeidsgårder. Vi er ikke bare kokker, men også bønder og gartnere, smiler han.

Han synes det er veldig gøy å se hvor maten de serverer kommer fra, og hvilket arbeid som ligger bak den. På Lilleby dyrker de mange produkter både inne i og utenfor restauranten. Snart flytter han til bydelen selv også.
– Vi har mange naboer som spiser hos oss. Gjennom det blir vi godt kjent med dem. At gjestene fritt slår av en prat med oss, liker jeg veldig godt, sier Joakim.

Barnas Katedral Trondheim er en del av Credo og Lillebys nabolag.
– Ja, det er jo veldig mange barnefamilier som bor rundt Credo, peker Joakim på.

Filetere fisk
Credo har også åpnet matkultursenteret Geitmyra, hvor også Barnas Katedral har vært på besøk med elever fra Lilleby skole.
– Der er vårt hovedfokus å lære barn og unge i Trondheim og Trøndelag om råvarer, og hvordan vi lager sunn mat. Dette er også en del av tankegangen var bak samarbeidet med Lademoen kirke, forteller Joakim.

På Geitmyra får barna «nærkontakt» med råvarene. I og med at fisk og sjømat er Credos hovedfokus, blir også gjerne det råvarene når barna komme på besøk.
– Å la de få holde i en hel fisk og filetere den, og få de til å skjønne at en skeiv og snurra grønnsak er like fantastisk som den rette og fine. Å se dem ha det superkult med råvarene, er morsomt, synes han.

Ikke verdens vanskeligste
Noen kan ifølge Joakim bli litt skeptiske idet han drar frem en hel fisk og legger dem i hendene deres slik at de kan holde og kjenne på den.
– Ikke så rart, det er jo helt nytt for dem. Men, så ser du at det svitsjer til at de synes det er supergøy å jobbe videre med fisken, smiler Joakim.

Ikke minst mener han det er en veldig god opplevelse for barna å lese en oppskrift, gjør det selv og etterpå smake at det er godt.
– Dessuten gir det dem en mestringsfølelse, det er ikke verdens vanskeligste ting, peker han på.

Selv om mange barn er skeptiske til fisk og sjømat, skal alle prøve å smake.
– Da kjenner de at fisk ikke er så skummelt og ekkelt som de trodde, men at det smaker veldig godt, smiler Joakim.

Morsomme oppskrifter
Oppskriftene de bruker, er gjerne blant dem kokkene på Credo synes er morsomme å lage, og som de selv synes er godt.
– Panert fisk, for eksempel, det liker også barna veldig godt, peker Joakim på.

Alle kan ta kontakt med dem hvis de ønsker kurs. Gjennom Geitmyra har de også hatt matkurs for foreldre, blant annet for de med nyfødte barn.
– Her har kurset handlet om hvordan de kan lage sunn og god mat for de aller minste barna, forteller Joakim.
– Så har vi hatt «matprepp-kurs», hvordan de kan tilberede og oppbevare maten på best mulig måte, legger han til.

Enkelt fra bunnen
Han vil ikke si at de legger vekt på å være en motkultur til «posemat».
– Nei, men det er viktig å lære både barn, unge og voksne hvor mye som er enkelt å lage fra bunnen av, og hvordan grunnleggende ting gjør maten supergod. Du får et helt annet, renere sluttprodukt.

Ved å lage god mat fra bunnen av, forstår du mer av hele spekteret rundt maten, mener Joakim.
– Å lage mat fra bunnen av, kan også være med å samle familien rundt middagslagingen, legger han til.

Når barna er på Geitmyra, får de også erfaring med samarbeid.
– Hos oss får de gjerne en 4-5 retter ting de skal lage, med like mange oppskrifter. Da kreves det samarbeid og kommunikasjon. De må forstå oppskriften, og forskjellen på desiliter og liter, og hvem skal gjøre hva, for eksempel.

Lagde mat med mamma og pappa
Selv har Joakim gode minner fra oppveksten da han laget mat sammen med mamma og pappa.
– Ikke minst det å samle familien rundt middagsbordet var fint. Denne følelsen har bare blitt forsterket med Credo, forteller Joakim.

Foruten det å samle folk rundt et måltid, inspireres han av å skjønne det han serverer til gjestene sine, og vise folk hvor spennende mat kan være.
– Å se hvordan gjestene begeistres av maten, de nye smakene, gir meg stor glede. Det er kult, sier han.

Kirka «rundt svingen»
At mye av Credos meny er sjømatbasert, passer ham veldig godt. Alle best liker han å lage fisk og sjømat, noe han er vokst opp med selv også.
– Å filetere fisk, åpne kamskjell og østers, liker jeg veldig godt å gjøre, sier han.

Å være synlig i nærmiljøet er noe Credo er opptatt av. – Kirka er jo rett bort i svingen her, og det er supert å kunne være til stede der, sier Joakim.

Nå gleder han seg til sommeravslutningen i Lademoparken. Credos kokker er forberedt på «storinnrykk», men skulle det bli mat til overs blir ingenting kastet.
– Vi arbeider mot matsvinn, og kaster ingenting. Blir det noe til overs, har vi med oss matbokser, slik at folk kan få restene med seg hjem!

Tekst, foto, video:
Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider